Divoká kachna (podle M. D. Rettigové)
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 1500 g Kachna mražená
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Sůl
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Citronová kůra
- 5 polévková lžíce Víno červené
- 3 polévková lžíce Zelenina kořenová
- 1 polévková lžíce Marmeláda šípková
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1776 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 150 g
- Sodík 97141 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 23 mg
- Draslík 1127.9 mg
- Vláknina 44308.8 mg
- Vitamín A 44308.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachnu omyjeme, odstraníme sádlo, osolíme.
-
2
Slaninu drobně rozkrájenou rozškvaříme na pekáči, přidáme máslo, zeleninu pokrájenou na plátky, osmahneme, přidáme nakrájenou cibuli a vložíme kachnu prsíčky ke dnu pekáče. Opečeme, obrátíme a jakmile je opečená i z druhé strany, podlijeme ji vývarem, přidáme 2 lžíce octa, koření a dusíme do měkka.
-
3
Jakmile je kachna upečená, vyjmeme ji a naporcujeme.
-
4
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme ji do šťávy, řádně rozmícháme. Přidáme špetku citrónové kůry, lžičku do hněda upraženého cukru, přimícháme zavařeninu a šťávu dochutíme citrónovou šťávou a vínem. Šťávu mírně povaříme a přecedíme na rozporcovanou kachnu.