Pečená kachna s rýží
Suroviny
- 50 g Mrkev kořen
- 250 g Rýže jasmínová
- 500 ml Voda pitná
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Kachna domácí
- 2 ks Cibulka lahůdková
- 2 špetka Sůl
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 5 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Zázvor mletý
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 386 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 11 g
- Sodík 1347 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 122.9 mg
- Draslík 555.5 mg
- Vláknina 17677.5 mg
- Vitamín A 17677.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na nádivku připravíme pomeranč, dobře ho omyjeme a neoloupaný nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a rovněž nakrájíme na větší kusy. V misce promícháme s 0,25 lžičkou soli a s mletým zázvorem.
-
2
Rýži uvaříme al dente.
-
3
Kachnu omyjeme, odsekneme křídla, vnitřek kachny naplníme pomerančovou nádivkou, kachnu důkladně osolíme, vložíme do pekáče, podlijeme vodou a přikrytou vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme zhruba 1 hodinu. Poté kachnu odklopíme a pečeme další hodinu, průběžně poléváme výpekem, případně přilijeme vodu. Upečenou kachnu necháme vychladnout. Poté ji vykostíme (až na velké stehenní kosti) na porce i s kůží. Zbylé maso z kachny obereme a použijeme při přípravě rýže. Med a 1 lžíci sojové omáčky promícháme v misce. Porce kachny rozložíme na plech a potřeme medovou marinádou. Pod grilem rozehřátým na 220 °C pečeme zhruba 8 minut.
-
4
Mrkev, jednu lahůdkovou cibulku, česnek, cibuli, chilli papričku očistíme a nakrájíme na silnější plátky. V pánvi rozpálíme olej a osmažíme (vyjma jarní cibulky). Ke směsi přimícháme obrané kachní maso a zarestujeme. Poté přidáme uvařenou rýži, vmícháme zbylou sojovou omáčku a lahůdkovou cibulku a řádně promícháme.
-
5
V misce rozšleháme vejce, osolíme a na pánvi na oleji usmažíme tenkou omeletu. Usmaženou nakrájíme na tenké nudličky.
-
6
Kachnu podáváme s rýží a omeletovými nudličkami. Porce sypeme druhou drobně pokrájenou lahůdkovou cibulkou.