Kachna na hroznech s portskou omáčkou
Suroviny
- 80 g Marmeláda pomerančová
- 150 g Hroznové víno
- 50 g Máta
- 1200 g Kachna domácí
- 100 ml Víno portské
- 200 ml Vývar drůbeží
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Citrony
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 942 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 80 g
- Sodík 510 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 152 mg
- Draslík 564.6 mg
- Vláknina 2293 mg
- Vitamín A 2293 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Střední kachnu očistíme, osolíme a opepříme uvnitř i na povrchu. Citron ostrouháme a vymačkáme. Kůru i šťávu smícháme s 50 ml portského vína.
-
2
Do pekáče nalijeme vodu do výše 4 cm, přilijeme portské s citronem. Kachnu vložíme do pekáče prsíčky dolů a v troubě předehřáté na 180°C ji pečeme 1¼ hodiny, poté ji obrátíme a pečeme dalších 30 minut.
-
3
Když kachna na povrchu zezlátne, vyndáme ji z pekáče na mísu, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočinout. Zatím připravíme omáčku: v rendlíku zahřejeme drůbeží vývar, přilijeme Maizenu smíchanou se zbytkem portského a mícháme do zhoustnutí. Přidáme pomerančovou zavařeninu s worcesterem, osolíme, opepříme, smícháme s výpekem a prohřejeme. Do omáčky nakonec přidáme rozpůlené kuličky modrého hroznového vína zbavené jadérek. Kachnu naporcujeme, na talíři obložíme vínem, přelijeme omáčkou a ozdobíme lístky máty.