Salát z kachních prsou na medu
Suroviny
- 200 g Salát hlávkový
- 500 g Kachní prsa
- 2 kávová lžička Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 kávová lžička Tymián čerstvý
- 6 ks Rajčata
- 1 ks Jablko granátové
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 614 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 31 g
- Sodík 933 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 205.7 mg
- Draslík 1345 mg
- Vláknina 12573 mg
- Vitamín A 12573 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachní prsa s kůží a bez kostí očistíme, umeleme pepř, na čtvrtky překrájíme menší rajčata, listy mladého hlávkového salátu opereme, odstředíme a překrájíme na poloviny.
-
2
Ve velkém kastrole rozpálíme ořechový olej. Jakmile se z oleje začne kouřit, vložíme do něho osolená a opepřená kachní prsa kůží dolů a při vysoké teplotě je smažíme. Když kůže zhnědne, kastrol stáhneme z ohně a vložíme do trouby předehřáté na 190°C. Při této teplotě pečeme stále dolů kůží 7-10 minut, až maso změkne. Potom maso odložíme do tepla, tuk slijeme a necháme stranou a do kastrolu dáme máslo a vrátíme ho na oheň. Když máslo začne pěnit, do kastrolu přidáme tymiánové lístky s medem, zahřejeme, stáhneme oheň a vložíme kachní maso kůží nahoru. Jednu minutu opékáme, pak maso vyjmeme a nakrájíme na proužky, šťávu přilijeme k vypečenému tuku.
-
3
Nakonec připravíme zálivku. Metličkou dobře vyšleháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí, pepřem a kachním výpečkem.
-
4
Listy salátu rozdělíme na talíře, ozdobíme rajčaty, semínky a nakrájenou dužinou granátového jablka a navrch položíme proužky kachního masa.
-
5
Salát servírujeme přelitý zálivkou a posypaný bazalkovými lístky.