Kachna dušená v pivní omáčce
Suroviny
- 200 g Slanina vepřová
- 1 ks Celer bulvový
- 4 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel kořen
- 1 ks Kachna domácí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 466 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 288 g
- Sodík 604 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 54.2 mg
- Draslík 927 mg
- Vláknina 18362.2 mg
- Vitamín A 18362.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 110.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 77 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme, nadrobno pokrájíme. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu rozkrájíme na kostičky.
-
2
Kachnu omyjeme, osušíme, rozporcujeme, porce osolíme.
-
3
V hrnci krátce osmahneme nakrájenou slaninu, pak na ni vložíme porce kachny, ze všech stran je opečeme a vyjmeme. Do hrnce nasypeme nakrájenou cibuli a zeleninu, osolíme ji, osmažíme. Poté do hrnce vrátíme porce kachny, přilijeme pivo s trochou vody, přikryjeme poklicí a dusíme, až je maso měkké. Během dušení podle potřeby přiléváme vodu, ke konci dušení poklici odklopíme, aby maso zčervenalo. Měkké porce kachny opět z hrnce vyndáme, zeleninu prolisujeme přes síto, zalijeme ji smetanou, rozšlehanou s moukou, omáčku dochutíme pepřem, solí a krátce provaříme.
-
4
Porce kachny přelité pivní omáčkou podáváme s vařenými bramborami.