Rizoto s kapustou a pečenými kachními prsíčky
Suroviny
- 400 g Kapusta hlávková
- 250 g Rýže loupaná
- 10 g Houby sušené
- 600 g Kachní prsa
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 0.7 l Vývar drůbeží
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 774 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 13 g
- Sodík 751 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 115.5 mg
- Draslík 1030.5 mg
- Vláknina 17924.2 mg
- Vitamín A 17924.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 123 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby namočíme na 15 minut do vlažné vody, poté slijeme, vodu zachytíme, houby pokrájíma na kousky.
-
2
Rýži důkladně proláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat.
-
3
Kapustu omyjeme, necháme okapat, poté rozkrájíme na úzké nudličky. Mrkev oloupeme, omyjeme a krájíme na tenká kolečka. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na jemno.
-
4
V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenu cibuli, přisypeme rýži, za stálého míchání ji 5 minut smažíme. Do hrnce přidáme česnek, nakrájené houby, tymián, zalijeme vodou z namočených hub, promícháme a povaříme 20 minut. V případě potřeby přiléváme drůbeží vývar. Když je rýže téměř měkká, vložíme do hrnce nakrájenou kapustu a mrkev, vše zalijeme zbylým vývarem a vaříme za občasného míchání dalších 5 - 10 minut. Uvařené rizoto dochutíme pepřem, solí, případně citronovou šťávou.
-
5
V době, kdy vaříme rýži, si připravíme kachní maso. Z prsíček odstraníme kůži, maso nakrájíme na plátky, z obou stran opepříme a osolíme. Kůži nakrájíme na kostičky, necháme na rozpálené pánvi vyškvařit, na oleji pak 5 minut z každé strany opékáme plátky masa.