Pečená kachna s nádivkou s pomeranči
Suroviny
- 200 g Játra drůbeží
- 200 g Telecí plec
- 30 g Sádlo vepřové škvařené
- 220 ml Víno bílé
- 300 ml Voda pitná
- 50 ml Martell cognac
- 1 ks Cibule
- 1 ks Kachna mražená
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Pomeranče
- 4 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1452 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 183 g
- Sodík 237 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 28.7 mg
- Draslík 352.7 mg
- Vláknina 5324.7 mg
- Vitamín A 5324.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme nádivku. Mrkev jemně nastrouháme, telecí maso, játra a cibuli umeleme a v míse vše smícháme se sádlem, muškátovým oříškem, koňakem a nádivku osolíme dvěma špetkami soli.
-
2
Očištěnou, opláchnutou a osušenou kachnu osolíme dvěma špetkami soli a opepříme vně i uvnitř, vnitřek kachny vyplníme nádivkou, přidáme oloupané pomeranče rozdělené na dílky a otvor zašijeme.
-
3
Na dno pekáče dáme do hvězdy špejle, na ně položíme kachnu břichem dolů, podlijeme vodou a v troubě na středním plameni dusíme pod víkem pekáče. Během pečení kachnu podléváme vodou a vínem, poléváme výpekem, tučná místa na kachně propichujeme vidlicí.
-
4
Asi po tři čtvrtě hodině kachnu obrátíme a pečeme bez víka. Opět poléváme výpekem, vínem a vodou.
-
5
Upečenou kachnu vyjmeme a držíme ji na teple. Šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, poté podlijeme a alespoň čtvrt hodiny provaříme.