Kachní polévka s řapíkatým celerem
Suroviny
- 400 g Kachní prsa
- 400 g Celer řapíkatý
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 150 g Žaludky drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Tabasco
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Česnek
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1507 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 287 g
- Sodík 710 mg
- Bílkoviny 75 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 272.4 mg
- Draslík 1389.5 mg
- Vláknina 16496.8 mg
- Vitamín A 16496.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupaný česnek prolisujeme a potřeme omyté kachní řízky, které po 15 minutách pokrájíme na nudličky. Řapíkatý celer omyjeme, pokrájíme na proužky. Kopr s petrželkou kudrnkou omyjeme, drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci ohřejeme 1 litr kachního bujonu, když přijde k varu, vložíme do něj pokrájené maso, které vaříme 10 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem a pár kapkami tabasca. Přimícháme celer a vaříme ještě 4 minuty.
-
3
Nakonec do polévky zamícháme bylinky a podáváme.
-
4
Bujon z kachny [29086]:
-
5
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme, a dáme do většího hrnce.
-
6
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl, vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
7
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
8
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
9
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
10
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.