Čekanková karamelová polévka
Suroviny
- 150 g Cibule perlová
- 300 g Čekanka belgická
- 200 g Kachní prsa
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 150 g Žaludky drůbeží
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1503 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 289 g
- Sodík 730 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 233.9 mg
- Draslík 1305 mg
- Vláknina 19299.2 mg
- Vitamín A 19299.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.7 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Drobnou cibulku perlovku očistíme a omyjeme. Čekankové puky očistíme a nakrájíme na kousky.
-
2
Kachní prsa omyjeme a pokrájíme na nudličky. Omytou pažitku drobně nakrájíme.
-
3
V pánvi na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nudličky masa. Pak je osolíme a opepříme.
-
4
V hrnci rozehřejeme máslo, cibulku podusíme. Pak k ní přimícháme třtinový cukr, za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přimícháme čekanku, maso, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme litrem kachního bujonu.
-
5
Polévku dosolíme podle chuti, posypeme pažitkou, povaříme jen 4-6 minut a podáváme.
-
6
Bujon z kachny [29086]:
-
7
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
-
8
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
9
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
10
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
11
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout, necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
12
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.