Pikantní kachní bujon a ananasem
Suroviny
- 200 g Kompot ananasový
- 600 g Kachní prsa
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 150 g Žaludky drůbeží
- 4 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1675 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 294 g
- Sodík 982 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 310.9 mg
- Draslík 1437.1 mg
- Vláknina 17154.2 mg
- Vitamín A 17154.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá kachní prsa nakrájíme na nudličky, dáme do mísy, promícháme s rýžovým vínem, 2 lžícemi sójové omáčky, necháme 20 minut marinovat.
-
2
Ananasový kompot scedíme. Zelenou lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.
-
3
V hrnci rozpálíme olej a maso s cibulkou orestujeme. Přilijeme litr kachního bujonu a pomalu vaříme 10 minut.
-
4
Nakonec přimícháme další 2 lžíce sójové omáčky, ananas, necháme přejít varem a podáváme.
-
5
Bujon z kachny [29086]:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
-
7
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky, přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.