Křenová krémová polévka s masem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 70 g Křen
- 150 g Žaludky drůbeží
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 400 g Kachní prsa
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
- 1.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Víno červené
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1737 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 312 g
- Sodík 634 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 331.6 mg
- Draslík 1202.4 mg
- Vláknina 15278.2 mg
- Vitamín A 15278.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 95.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci si přivedeme k varu 1 litr kachního bujonu. Omyjeme a očistíme křen, jemně ho nastrouháme a přidáme ho do vroucího bujonu. Zmírníme teplotu a vaříme pomalu 10 minut.
-
2
Sladkou smetanu smícháme s 2 lžícemi červeného vína a vmícháme ji opatrně do polévky. Dochutíme solí, cukrem, bílým pepřem a za stálého míchání krátce povaříme.
-
3
Omytou čerstvou šalvěj pokrájíme na nudličky. Omytá kachní stehna zbavíme kůže, vykostíme a pokrájíme na tenké nudličky.
-
4
V pánvi na rozpuštěném másle maso se šalvějí pod pokličkou podusíme doměkka, pak ho osolíme, opepříme a vložíme do křenové polévky, necháme přejít varem a podáváme.
-
5
Bujon z kachny [29086]:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
-
7
Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.