Sladový kachní bujon s masem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 150 g Žaludky drůbeží
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 250 g Kachní prsa
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Kardamom
- 0.5 l Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1499 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 286 g
- Sodík 606 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 243.5 mg
- Draslík 1079.1 mg
- Vláknina 13495.8 mg
- Vitamín A 13495.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme bujón z kachny: očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
-
2
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
3
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle (1.5 lžíce) všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme do vody k masu.
-
4
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením přiložíme do polévky.
-
5
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
6
Kachní omytá prsa pokrájíme na hranolky a v pánvi na rozpuštěném husím sádle (1.5 lžíce) podusíme doměkka přibližně 10 minut. Pak je osolíme, opepříme, přilijeme ½ litru kachního bujonu a ½ litru sladového - černého piva. Přidáme špetku kardamomu a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 5 minut a podáváme s omytými, otrhanými lístky kerblíku.