Divoká kachna s medovou krustou
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 100 g Pomeranče
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 400 g Zelenina kořenová
- 75 ml Smetana 12% (konzumní)
- 80 ml Pomerančová šťáva
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 4 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 8 ks Pepř černý celý
- 1.2 kg Kachna mražená
- 4 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1601 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 125 g
- Sodík 522 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 28.5 mg
- Draslík 1122.6 mg
- Vláknina 48624 mg
- Vitamín A 48624 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 66.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Divoké kachny omyjeme a vložíme do vařící osolené vody. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a přidáme se zrnky pepře ke kachnám. Kachny pozvolna vaříme asi 50 minut, pak je necháme ve vývaru zchladnout.
-
2
Troubu předehřejeme na 220 °C. Kachny vyjmeme z vývaru a rozpůlíme je. Okořeníme solí, pepřem, majoránkou, dáme na plech vyložený pečicím papírem. V troubě pečeme dozlatova 10-15 minut.
-
3
Oheň zmírníme na 180 °C. Rozpustíme část másla, polijeme jím půlky kachny a posypeme lžičkou cukru. Kachnu pečeme dalších 5 minut a mašlovačkou ji potřeme polovinou medu. Znovu pečeme dalších 5 minut dozlatova.
-
4
Zbytek cukru a medu necháme zkaramelizovat ve zbývajícím másle. Přilijeme vinný ocet, pomerančovou šťávu, necháme přejít varem. Škrob rozmícháme ve smetaně a omáčku zahustíme. Ochutíme a vmícháme dílky pomeranče. Kachnu podáváme s omáčkou.