Koláč z kuřete pro alergiky na mléko

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Kuře
  • 140 g Hříbky čerstvé
  • 150 ml Víno bílé
  • 600 ml Vývar drůbeží
  • 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 polévková lžíce Voda pitná
  • 3.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • 0.56 polévková lžíce Olej kukuřičný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 774 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 158 g
  • Sodík 504 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 77.9 mg
  • Draslík 455.5 mg
  • Vláknina 14851.6 mg
  • Vitamín A 14851.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.4 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]:

  • 2

    V misce smícháme mouku (asi 5 g mouky schováme na pomoučnění válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.

  • 3

    Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama.

  • 4

    Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme těsto do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky.

  • 5

    Troubu předehřejeme na 200 °C.

  • 6

    Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno nakrájené hříbky. Smažíme 5 minut. Přesuneme hříbky na talíř. Do pánve vložíme na kolečka rozkrájený pórek, smažíme 2 minuty. Vyndáme na talíř.

  • 7

    Přilijeme do kastrolu vývar, víno, přidáme bobkový list a na kolečka pokrájenou mrkev. Ztlumíme teplotu a necháme 5 minut vařit. Přidáme na malé kousky nakrájené kuře a vaříme 5 minut. Vyjmeme kuře s mrkví na talíř.

  • 8

    Smícháme v misce kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru. Vymícháme dohladka na kaši. Vlijeme do pánve, povaříme asi 3 minuty, dokud kaše nezhoustne. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.

  • 9

    Kousky kuřete, pórku, mrkve a hříbky vložíme do pekáčku, přidáme tymián.

  • 10

    Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 milimetrů. Odkrojíme část o velikosti pekáče jako víko, vložíme těsto do pekáče a necháme asi 1 cm okraje. Navrstvíme směs kuřecích kousků se zeleninou na těsto. Přikryjeme víkem z těsta a zmáčkneme k sobě s okraji těsta uvnitř pekáče. Uprostřed těsta propíchneme, aby měla kudy unikat pára. Rozšleháme vejce a potřeme jím vrchní část těsta. Pečeme asi 40 minut, ještě teplé krájíme a podáváme.

Komentáře k receptu