Slepice zadělávaná na zázvoru a kari

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 50 g Zázvor celý
  • 100 g Petržel kořen
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Feferony
  • 3 ks Hřebíček
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 17 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 702 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 457 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 239 mg
  • Draslík 637.5 mg
  • Vláknina 11159 mg
  • Vitamín A 11159 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.3 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bešamelová omáčka [2846]:

  • 2

    Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.

  • 3

    Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.

  • 5

    Slepičí bujón [28675]:

  • 6

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kousky, vše vložíme ke slepici, maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 7

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice se zázvorem a kari.

  • 9

    Česnek oloupeme, nasekáme na drobno, polovinu feferonky nakrájíme na drobno. Do kastrolu vlijeme olej, vložíme na něj česnek a feferonku. Opečeme, ale dáváme pozor, aby nezhnědly. Zázvor strouháme na drobno, přidáme ho k opečenému česneku, vsypeme kari koření, zalijeme smetanou. Povaříme, následně odstavíme z plotny. Počkáme, dokud směs trochu nevychladne, nato přidáme rozmíchané žloutky, přilijeme bešamelovou omáčku, ještě promícháme a zahřejeme. Vzniklou omáčkou přelijeme na kousky nakrájenou vařenou slepici.

Komentáře k receptu