Pečený krocan s rýžovou nádivkou
Suroviny
- 200 g Rýže loupaná
- 60 g Hrozinky
- 60 g Ořechy vlašské
- 60 g Švestky sušené
- 120 g Játra kuřecí
- 100 g Máslo čerstvé
- 80 ml Olej rostlinný
- 500 ml Voda pitná
- 400 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4.5 kg Krocan
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 95 g
- Sodík 500 mg
- Bílkoviny 97 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 359.4 mg
- Draslík 1310.9 mg
- Vláknina 2882.2 mg
- Vitamín A 2882.2 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytého a osušeného krocana osolíme vně i uvnitř a necháme alespoň 3 hodiny odležet. Rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Hrozinky spaříme, sušené švestky bez pecek nakrájíme na nudličky, ořechy rozdrtíme, kuřecí játra nakrájíme na kostičky.
-
2
Na másle osmažíme játra s hrozinkami, švestkami a ořechy. Ochutíme skořicí a necháme zchladnout. Směs ovoce promícháme s vychladlou rýží, vyplníme nádivkou vnitřek krocana, otvor zašijeme a krocana vložíme do pekáče vymazaného olejem. Olejem potřeme i krocana, podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 3 hodiny. Během pečení přeléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme vroucí vodu.