Bigoli s plody moře
Suroviny
- 20 g Bazalka
- 250 g Lilek
- 120 g Cibule
- 300 g Těstoviny Bucatini
- 600 g Mušle srdcovky
- 150 g Garnát obecný
- 150 g Rak říční
- 300 g Cuketa
- 100 g Paprika žlutá
- 50 g Petržel - nať
- 5 g Pepř černý celý
- 600 g Mušle slávky
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 ml Víno bílé
- 50 ml Olej olivový
- 2 ks Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 846 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 27 g
- Sodík 696 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 171 mg
- Draslík 1255.7 mg
- Vláknina 9197.5 mg
- Vitamín A 9197.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 100.5 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme slávky, mušličky, vyloupeme ocásky garnátů a raků, odstraníme z nich černé střívko a pokrájíme je na kousky. Ve 2 různých pánvích postavíme na sporák mušličky a slávky. Do každé dáme po 1 stroužku rozmačkaného česneku, 1/2 nasekané petrželky,
-
2
2 lžíce oleje a 1/2 bílého vína. Pánve zakryjeme pokličkou a prudce zvyšíme teplotu, mušličky a slávky necháme pod pokličkou otevřít. Potom je scedíme a vyloupeme ze skořápek. Skořápky vyhodíme. Tekutinu z obou pánví scedíme a uschováme.
-
3
Odkrojíme stopku lilku a pokrájíme ho, stejně jako cukety a papriky, rovněž na kosočtverečky, trochu osolíme a necháme okapat.
-
4
Cibuli nasekáme a osmažíme na zbývajícím oleji a másle tak, aby se nezbarvila. Přidáme na kousky pokrájené ocásky raka, garnáty a smažíme 2 minuty. Potom je vyndáme a udržujeme teplé. Vložíme do druhé pánve papriky a smažíme je rovněž 2 minuty, přidáme lilek a cukety a všechno ještě několik minut prudce podusíme.
-
5
K zelenině v pánvi přidáme špetku soli a mletého pepře, zmírníme teplotu a pod pokličkou vše ještě 15 minut podusíme. Nakonec přidáme plody moře, trochu tekutiny, kterou jste si uschovali, nasekanou bazalku a zbývající petrželku. Mezitím uvaříme těstoviny. Promícháme je s omáčkou a ihned podáváme.