Bramborový salát s tuňákem a olivami
Suroviny
- 450 g Brambory
- 300 g Tuňák v oleji
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Cibule červená
- 1 ks Limetka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olivy černé
- 2 polévková lžíce Majonéza
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Limetková šťáva
- 2 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 17 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 137.9 mg
- Draslík 726.7 mg
- Vláknina 8988 mg
- Vitamín A 8988 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve uvaříme dvě vejce natvrdo, jakmile vychladnou, nakrájíme je na plátky.
-
2
Zálivka: budeme potřebovat lžíci majonézy, stejné množství zakysané smetany, lžíci kečupu a lžíci limetkové šťávy. Také dva stroužky prolisovaného česneku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme, dáme do chladu uležet.
-
3
Nyní uvaříme nové brambory, vybereme středně velké hlízy. Důkladně je omyjeme (nejlépe kartáčkem na zeleninu), vaříme i se slupkou v osolené vodě 15 minut. Jakmile jsou brambory měkké, slijeme vodu, necháme je vychladnout a nakrájíme na plátky.
-
4
Zeleninu dobře omyjeme, očistíme a naporcujeme. Ledový salát na jednotlivé listy, papriku na větší kostky, červenou cibuli na jemná kolečka, olivy bez pecek na půlky. Na dno větší mísy naaranžujeme listy ledového salátu, na ně klademe plátky brambor a smíchanou zeleninu. Navrch položíme kousky tuňáka a plátky vařených vajec, vše zalijeme vychlazenou zálivkou a ozdobíme měsíčky nakrájené limetky. Podáváme nejlépe s bílým pečivem.