Kopřivová omáčka s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 30 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 5 g Bujón bylinkový
  • 60 g Šalotka
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 5 g Zázvor celý
  • 5 g Kmín římský
  • 50 g Strouhanka
  • 200 g Smetana 12% (konzumní)
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 80 g Kopřiva
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Sýr sójový - Tofu
  • 10 g Česnek
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.5 kg Chřest bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 374 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 517 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 95.3 mg
  • Draslík 860.5 mg
  • Vláknina 19473.4 mg
  • Vitamín A 19473.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 57.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce.

  • 2

    V osolené vodě se špetkou cukru vaříme 12 minut. Vývar slijeme, svaříme na asi 700 ml a rozdrobíme do něj zeleninovou kostku. Chřest uchováme v teple.

  • 3

    Šalotku a česnek osmažíme na dvou polévkových lžících másla, vmícháme zázvor, trochu kmínu, sůl a pepř, necháme vychladnout. Přidáme vejce, strouhanku a rozdrobené tofu, vše dobře promícháme. Rozpustíme zbývající máslo, vmícháme do něj mouku a zalijeme 125 ml vývaru. Omáčku necháme vařit 5 minut. Z tofu vytvarujeme malé kuličky a ve zbývajícím horkém vývaru je necháme pomalu vařit 10 minut. Do omáčky přidáme sladkou a kyselou smetanu, vše zahřejeme. Vmícháme kopřivy a citronovou šťávu. Na talíře rozdělíme kuličky a chřest, přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou.

Komentáře k receptu