Olihně a chobotničky na chilli
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibulka jarní
- 12 ks Chobotnice
- 12 ks Olihně
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 dl Ocet rýžový
- 0.5 dl Sherry brandy
- 4 polévková lžíce Chilli omáčka
- 2.56 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 149 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 4 g
- Sodík 632 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 8.4 mg
- Draslík 120.7 mg
- Vláknina 1136.5 mg
- Vitamín A 1136.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme v míse sherry, nasekané chilli papričky, ocet, 2 lžíce oleje, cukr a špetku soli. Chobotničky omyjeme pod studenou tekoucí vodou a osušíme. Položíme je na bok, prořízneme krk, zobák bychom měli v hlavě ponechat. Pokud ho nenajdeme, uděláme řez u chapadel a hledáme znovu. Hlavy se zobákem vyhodíme a chapadla, která mohou zůstat vcelku, vložíme do směsi s octem. Do směsi přidáme i trubičky olihní a obalíme. Zakryjeme a dáme je chladit na 8 hodin do lednice.
-
2
Ve woku rozehřejeme zbylý olej a osmahneme na něm pokrájenou jarní cibulku, česnek a zázvor. Odstavíme z plamene, přidáme chilli omáčku a dáme stranou.
-
3
Chapadla a trubičky vyndáme z marinády a necháme okapat. Zúžený spodek z každé trubičky odkrojíme, aby byly po celé délce stejně široké. Poté je po délce rozřízneme a narovnáme. Do každého plátku vyřízneme mřížkový vzor.
-
4
Olihně i chobotnice grilujeme 5 minut nad rozžhavenými uhlíky, obracíme. Jakmile jsou chapadla propečená, stočí se a olihně se samy zavinou.
-
5
Propečené kousky dáme do pánve s chilli omáčkou, promícháme je a ihned podáváme.