Inspirace z Itálie - marinovaný losos

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Losos - filety
  • 300 g Sůl mořská
  • 100 g Cukr krystal
  • 200 ml Olej olivový extra panenský
  • 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 2 kávová lžička Citrónová šťáva
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Limetka
  • 1 hrst Kopr čerstvý
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 676 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 29637 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 211.1 mg
  • Draslík 240.2 mg
  • Vláknina 1516.3 mg
  • Vitamín A 1516.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytý filet lososa s kůží dobře osušíme. V misce smícháme hrubou sůl s krystalovým cukrem. Omyjeme snítky kopru a rozmarýnu. Bylinky osušíme, kopr a otrhané drobné lístky rozmarýnu posekáme nadrobno. Z omyté a osušené limetky nastrouháme jemně kůru a spolu s bylinkami ji přimícháme do soli.

  • 2

    Polovinu solné marinády rozprostřeme na potravinářskou fólii ve tvaru a velikosti filetu. Na marinádu položíme filet lososa a přitlačíme ho na solnou marinádu. Poté vrchní stranu rovnoměrně posypeme zbylou solnou marinádou a prsty ji vtlačíme do filetu. Lososa pevně zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho marinovat 24 hodin. Dáme ho na prkénko a celého zatížíme. Během té doby ho 1-2x otočíme.

  • 3

    Připravime si majonézu s kapari: vezmeme úzkou vyšší nádobu - musí se tam vejít tyčový mixér, který se v nádobě bude pohyboval jako píst. Dáme do ní olivový olej, 2 žloutky, citrónovou šťávu, dijónskou hořčici, posekané kapari, sůl a pepř. Mixér spustíme až na dno a velmi pomalu ho zapneme. Mixér táhneme p o m a l u zespodu směrem nahoru pouze 5-6 sekund.

  • 4

    Marinovaný filet lososa stáhneme z kůže, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ho. Nakrájíme ho šikmo na velmi tenké plátky. Ty stočíme do tvaru okvětních lístků a poklademe je ozdobně na střed talířů. Okolo lososa ozdobně nastříkámé malé kopečky majonézy (cukrářským sáčkem na šlehačku).

  • 5

    Lososa ozdobíme drobnými lísky kopru a servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu