Kachna pečená s jablky pro alergiky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Celer bulvový
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 240 ml Víno červené
  • 120 ml Kachní vývar
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Fíky sušené
  • 4 ks Kachní prsa
  • 0.25 ks Pomeranče
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • 0.27 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3291 kcal
  • Sacharidy 298 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 347 mg
  • Bílkoviny 302 g
  • Uhlovodany 298 g
  • Cholesterol 115.5 mg
  • Draslík 1184.2 mg
  • Vláknina 14625.5 mg
  • Vitamín A 14625.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrolu vlijeme červené víno, kachní vývar, přidáme tymián, oloupanou a na čtvrtky rozkrájenou cibuli, kůru z 1/4 pomeranče a sušené fíky. Přivedeme omáčku k varu. Ztlumíme plamen a vaříme omáčku tak dlouho, dokud fíky nezměknou. Pak vyndáme cibuli, tymián a pomerančovou kůru. Fíky a 8 lžic omáčky vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Vzniklou tekutinu vložíme zpět do omáčky, promícháme a dáme omáčku stranou.

  • 2

    Jablka oloupeme a pokrájíme je na asi 1 cm kostičky. Celer oškrábeme a pokrájíme také na 1 cm kostky. Kostičky potřeme směsí vody a vinného octa, aby nezhnědly.

  • 3

    Celerové kostky povaříme 5 minut v páře, aby byly měkké. Kousky jablka osmažíme dozlatova na oleji. Musí ale zůstat tuhé, nesmí se rozvařit.

  • 4

    Do pánve vložíme kachní prsa kůží dolů. Smažíme zhruba na střední teplotě, jakmile z prsou začne vytékat tuk, teplotu smažení zvýšíme a při vyšší teplotě smažíme 5 minut. Jakmile kůže prsou zhnědne, obrátíme je a smažíme ještě 12 minut na druhé straně. Pak kachnu vyjmeme z pánve a ponecháme v teple.

  • 5

    Přebytečný tuk odlijeme z pánve a přilijeme do ní omáčku. Připečené kousky vmícháme do omáčky. Necháme omáčku probublat, pak snížíme teplotu a ještě 2 minuty vaříme. Osolíme, opepříme a odstavíme.

  • 6

    Na pánev vložíme celer s jablky. Podusíme je.

  • 7

    Kachní prsa pokrájíme na nudličky. Na talíře navrstvíme směs celeru s jablky a na ni nudličky masa z kachny. Přelijeme omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu