Pečená kachna na víně s pomeranči
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 150 g Mrkev kořen
- 80 g Cukr krupice
- 1000 g Kachna domácí
- 100 ml Ocet vinný
- 100 ml Víno portské
- 0.5 ks Celer bulvový
- 3 ks Pomeranče
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2 cl Likér pomerančový
- 0.17 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 60 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 113.7 mg
- Draslík 662.2 mg
- Vláknina 7778.3 mg
- Vitamín A 7778.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 79 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachnu opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme.
-
2
Drůbky (krk, žaludek, srdce a špičky křídel) vložíme do osolené vody. Oškrábeme zeleninu - mrkev, petržel a celer, pokrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce k drůbkům a uvaříme vývar.
-
3
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
4
Na pekáč vlijeme olej, kachnu opečeme po všech stranách. Vložíme do trouby a podlijeme hotovým vývarem. Pečeme 60 minut do měkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou.
-
5
Z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče ostrouháme kůru. Svaříme ji v trošce vody, ze všech tří pomerančů potom vymačkáme šťávu.
-
6
Upečenou kachnu vyndáme z pekáče, šťávu přecedíme přes síto a odebereme z ní tuk.
-
7
Do pekáče dáme zkaramelizovat cukr s octem. Naředíme ho portským vínem a 250 ml vývaru z drůbků. Odpařujeme, dokud nezhoustne.
-
8
Rozmixujeme kachní játra a přidáme k nim máslo, lisujeme je do omáčky. Zahřejeme, ale už nevaříme. Přichutíme pomerančovým likérem a pomerančovou kůrou nakrájenou na nudličky.
-
9
Rozporcujeme kachnu a podáváme ji s omáčkou.