Makarony se sardelovo-olivovou pastou
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 400 g Špagety, Makarony
- 200 g Artyčoky sterilované
- 75 g Olivy zelené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 4 ks Sardelové řezy
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 633 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 19 g
- Sodík 2192 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 38.3 mg
- Draslík 929.2 mg
- Vláknina 19760.2 mg
- Vitamín A 19760.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.7 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
-
2
Olivy vyjmeme z nálevu, překrojíme napůl a pokud je máme s peckami, pecky odstraníme. Sardele vyjmeme z oleje, důkladně je opláchneme a pomocí papírové utěrky osušíme. Česnek oloupeme. Olivy, sardele a česnek vložíme do mísy, přidáme 2 lžíce olivového oleje a rozmixujeme na pyré.
-
3
Připravíme si směs ze 2 lžic olivového oleje, koňaku, citronové šťávy a oregana. Tuto směs smícháme s olivovým pyré, které dochutíme solí a pepřem.
-
4
Omyjeme rajčata, nakrojíme je do křížku, spaříme horkou vodou a oloupeme slupku. Rajčata rozkrojíme napůl, zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Artyčoková srdíčka vyjmeme z konzervy, necháme okapat a nakrájíme na čtvrtky.
-
5
Na pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje, přisypeme rajčata a krátce je podusíme. Potom k rajčatům přidáme artyčoky, dochutíme solí a pepřem a promícháme. Nakonec přimícháme makarony a vše krátce ohřejeme. Porce upravíme na talíře a podáváme se sardelovo-
-
6
olivovou pastou.