Smetanové artyčoky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 g Sůl
  • 285 ml Smetana zakysaná 14%
  • 4 ks Artyčoky
  • 1 ks Česnek
  • 5 ks Šalotka
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Balsamico ocet
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 675 kcal
  • Sacharidy 144 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1073 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 141 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 4416.6 mg
  • Vláknina 108052 mg
  • Vitamín A 108052 mg
  • Vitamín B6 1.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 134.4 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Stonky artyčoků odkrojíme, ať mohou růžice stát na kuchyňské desce. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme do ní artyčoky a přiklopíme pokličkou. Na mírném plameni zeleninu pozvolna vaříme 40 minut, než nám změkne. Malým testem pak vyzkoušíme, jestli je artyčok vařený. Nejlépe to poznáme tak, že vrchní list z něj můžeme bez problémů sloupnout. Pak růžice artyčoků opatrně vyjmeme z vody necháme je 30 minut v pokojové teplotě pomalu vychladnout.

  • 2

    Z chladné zeleniny vyřežeme vnitřní listy. Necháme si jenom tři vrstvy vnějších listů. Lžičkou také vydlabeme tuhá jádra, která se nejí.

  • 3

    Do připraveného mixéru vlijeme zakysanou smetanu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli šalotku, zalijeme octem a vložíme prolisovaný stroužek česneku. Umixujeme dohladka. Dovnitř každé korunky uvařeného artyčoku potom vlijeme omáčku a zeleninu poskládáme do talířů.

Komentáře k receptu