Játrová polévka se zeleninou
Suroviny
- 100 g Chléb konzumní
- 100 g Sádlo škvařené
- 20 g Bobkový list
- 10 g Nové koření celé
- 10 g Pepř černý celý
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Vývar z hovězích kostí
- 2 dl Voda pitná
- 0.5 kg Játra vepřová
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Pórek
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 25 g
- Sodík 827 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 215.6 mg
- Draslík 1227.4 mg
- Vláknina 7111.3 mg
- Vitamín A 7111.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Játra dobře očistíme, odblaníme a opláchneme pod studenou vodou.
-
2
Čistá játra pomeleme na strojku na maso a necháme stranou.
-
3
V hrnci zpěníme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, na kostky nakrájený celer, prolisovaný česnek a za stálého míchání restujeme do měkka. K zelenině přidáme pomletá játra, bobkový list, nové koření, celý pepř a za častého míchání dusíme 20 minut. Všechno zalijeme vývarem a vaříme dalších 30 minut.
-
4
Na pánvičce roztopíme 1 lžíci másla, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme 2 dl studené vody, prolisujeme přes cedník do polévky, kterou vaříme ještě 15 minut. Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme muškátový oříšek, podle chuti pepř a sůl. Nakonec nakrájíme pěkně na tenká kolečka pórek a přimícháme ho do rozmixované polévky.
-
5
Chléb nakrájíme na větší kostky a na 1 lžíci másla ho osmažíme dozlatova.