Květáková polévka se smetanou a strouhaným sýrem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1074 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 144.3 mg
- Draslík 949.6 mg
- Vláknina 10709.5 mg
- Vitamín A 10709.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celý květák vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 10 minut. Květák vyjmeme, rozpůlíme, jednu půlku rozebereme na růžičky, které dáme zatím stranou a druhou půlku květáku vrátíme do vroucí vody a vaříme dalších 7 až 10 minut. Scedíme a s trochou vody rozmixujeme na kaši.
-
2
V jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Naředíme ji hovězím vývarem a povaříme 20 minut. Nyní přidáme květákovou kaši, dobře rozmícháme, vložíme do polévky růžičky květáku, osolíme a opepříme. Žloutek rozkvedláme ve smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Polévku necháme ještě jednou projít varem a odstavíme.
-
3
Polévku podáváme se strouhaným sýrem, který servírujeme zvlášť.