Mražený čoko-oplatkový dezert
Suroviny
- 250 g Zmrzlina čokoládová
- 250 g Zmrzlina pistáciová
- 130 g Oplatky tradiční oříškočokoládové
- 340 g Mléko zahuštěné slazené
- 340 g Čokoláda na vaření
- 70 g Máslo čerstvé
- 230 g Cukr krupice
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 polévková lžíce Čokoláda hořká
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 889 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 45 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 147.8 mg
- Draslík 148.9 mg
- Vláknina 10111 mg
- Vitamín A 10111 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící cukru. Poté přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům, (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.
-
2
Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 10-15 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
-
3
Uvaříme si fondánovou omáčku: do rendlíku si nalijeme kondenzované mléko a za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme nastrouhanou čokoládu a cukr. Když je čokoláda s cukrem rozpuštěná, přivedeme k varu a hned odstavíme z plotny, přidáme 1 lžíci másla a vanilkový cukr. Mícháme jen do doby, než se máslo rozpustí.
-
4
Zchladlou omáčku uzavřeme do nádoby a dáme do chladničky vychladit.
-
5
Na vychladlý korpus naneseme ozdobně čokoládovou a pistáciovou zmrzlinu, přelijeme studenou fondánovou omáčkou, ozdobíme lupínky nastrouhané hořké čokolády a nastrouhanými oříšky.