Omáčka a tzatziki z černých oliv
Suroviny
- 125 g Olivy černé
- 225 g Jogurt bílý
- 230 ml Voda pitná
- 0.5 ks Okurka salátová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 plátek Chléb Pita
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 144 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 12 g
- Sodík 343 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 122.3 mg
- Vláknina 2798.9 mg
- Vitamín A 2798.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme okurku a připravíme si tzatziki. Okurku pokrájíme nahrubo, posolíme a necháme stát 15 minut. Poté v cedníku propláchneme tekoucí vodou a necháme okapat. Smícháme okurku, jogurt a mátu. Osolíme, opepříme a dáme do mísy. Zakryjeme a necháme v lednici 20 minut.
-
2
Připravíme si omáčku z černých oliv. Rozetřený česnek a olivy dáme do mixéru a mixujeme 20 vteřin. Přidáme citrónovu šťávu, olivový olej a petrželku a mixujeme.
-
3
Chléb pita zabalíme do fólie a dáme do grilu na 3 minuty.
-
4
Teplou pitu nakrájíme na kousky a podáváme s tzatziki a omáčkou na namáčení s černými olivami.