Mazanec

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 580 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 35 g Droždí
  • 50 g Mandle plátky
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 600 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 268 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 180.8 mg
  • Draslík 177.8 mg
  • Vláknina 6554 mg
  • Vitamín A 6554 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 200 °C.

  • 2

    Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a droždí utřeme kašičku, kterou necháme na teple vykynout.

  • 3

    Do mísy prosijeme mouku, přidáme vanilkový cukr, rozšlehané žloutky ve zbylém mléce s vodou, sůl, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a šťávu, a na závěr vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky. Těsto necháme alespoň hodinu na teple kynout.

  • 4

    Vykynuté těsto vále ještě vypracujeme, vytvoříme dva mazance a na plechu necháme ještě asi 45 minut kynout.

  • 5

    Poté mazance potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

  • 6

    V předehřáté troubě cca 5 – 8 minut pečeme na 200 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopečeme. Aby se mazance svrchu nepřipalovaly, přikryjeme je pečicím papírem.

  • 7

    Upečené mazance necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu