Aucklandské nadívané kuře
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 1000 g Kuře
- 350 ml Zeleninový vývar
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Rohlíky bílé
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Mrkev kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 826 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 58 g
- Sodík 913 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 275 mg
- Draslík 635.1 mg
- Vláknina 8400.5 mg
- Vitamín A 8400.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme nádivku. Do hrnce dáme vařit 1,5 litru osolené vody. Oloupanou mrkev i omyté menší cukety rozkrájíme na malé kostky. Když voda začne vřít, vsypeme nakrájenou mrkev, po třech minutách cuketu. Společně ještě vaříme 3 minuty, poté zeleninu scedíme. Na kostičky nakrájíme slaninu a rozšleháme vejce.
-
2
Do mléka namočíme rohlík pokrájený na plátky, k němu přidáme zeleninu se slaninou, šlehané vejce, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme čtvrt hodiny odpočinout.
-
3
Mezitím troubu zapneme na 180°C. Středně velké kuře omyjeme a osušíme. Poté ho osolíme, opepříme, naplníme připravenou nádivkou a vložíme na pekáč. Přelijeme olejem, podlijeme horkým zeleninovým vývarem a dáme do předehřáté trouby.
-
4
Pečeme 1½ - 1¾ hodiny, při pečení poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby přilijeme ještě horký vývar.
-
5
Upečené kuře i nádivku rozdělíme na 4 porce a upravíme na talíře. Podáváme přelité vypečenou šťávou a posypané sekanou petrželkou.