Čak-čak, uzbecký medový dezert
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 528 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 10 g
- Sodík 59 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 104.4 mg
- Draslík 188.8 mg
- Vláknina 8250 mg
- Vitamín A 8250 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh
-
2
Žloutky utřeme se 30 g pískového cukru a změklým máslem, přidáme špetku soli, ušlehané bílky, mléko a vodku, promísíme a za stálého míchání přisypeme polovinu dávky polohrubé mouky. Vypracujeme řídké těsto, do kterého zapracujeme zbytek mouky, až vznikne těsto dostatečně husté. To zabalíme do vlhké utěrky a necháme asi 20 minut odležet.
-
3
Mezitím si připravíme makovo-ořechovou směs. Rozsekáme 100 g jader vlašských ořechů, na suché pánvi je krátce opražíme, umeleme mák a smícháme ho s ořechy.
-
4
Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, nakrájíme ho na proužky široké půl centimetru, ze kterých pak nakrájíme kousky asi 3 cm dlouhé. Tyto „nudle“ vložíme do síta rozehřáté fritézy, dozlatova je osmažíme a dáme okapat.
-
5
Ve velké pánvi rozpustíme med, přidáme do něj 400 g cukru a dobře provaříme. Pěnu sbíráme a směs vaříme do zhoustnutí. Pak ji sejmeme z ohně, vmícháme makovo-ořechovou směs, přidáme osmažené nudle a vše rovnoměrně promícháme.
-
6
Horký čak-čak rozestřeme na plech s pečícím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a necháme vychladnout.
-
7
Čak-čak podáváme nakrájený na čtverečky nebo kosočtverce.