Čokoládový koláč s povidly a zakysanou smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 49 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 20 g Cukr vanilka
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 160 g Cukr krupice
  • 140 g Čokoláda hořká
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 250 g Povidla švestková
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 2.4 g Hera
  • 60 ml Brandy
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Kakao
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 343 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 24.7 mg
  • Draslík 227.1 mg
  • Vláknina 2381.3 mg
  • Vitamín A 2381.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme prosáté kakao, vanilkový cukr, na kousky pokrájené máslo a 80 g cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu, ihned stáhneme ze sporáku, vložíme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme do jejího rozpuštění. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme do čokoládové hmoty, nakonec přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme.

  • 2

    Dortovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 170 stupňové teplotě 40 - 45 minut.

  • 3

    Povidla s medem důkladně zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni. Odstavíme, přilijeme brandy a dobře promícháme. Upečený koláč po vytažení z trouby ihned potřeme připravenou ještě teplou polevou a necháme mírně vychladnout. Potom sundáme stěny pečicí formy. Do vhodné nádoby dáme na kousky nalámanou čokoládu. Nádobu umístíme nad horkou vodní lázeň, stálým mícháním rozpustíme čokoládu na hladkou a lesklou čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout, poté jí přelijeme povrch povidlové polevy.

  • 4

    Vložíme čokoládu ztuhnout do lednice. Krájíme podle porcí na úhledné trojúhelníky, pokládáme na jednotlivé dezertní talířky, ke každé porci přidáme zakysanou smetanu.

Komentáře k receptu