Musaka pro alergiky
Suroviny
- 75 g Sýr sójový - Tofu
- 50 g Petržel - nať
- 30 g Mouka bezlepková
- 45 g Margarín
- 500 g Jehněčí maso mleté
- 450 ml Mléko sójové
- 200 ml Víno červené
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 3 ks Lilek
- 6 ks Hřebíček
- 6 ks Pepř černý celý
- 4 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Mouka bezlepková
- 2 polévková lžíce Smetana sójová
- 1 polévková lžíce Pyré rajčatové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 42 g
- Sodík 455 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 91.4 mg
- Draslík 1025.3 mg
- Vláknina 18543.9 mg
- Vitamín A 18543.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 454.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]:
-
2
Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme do něj oloupanou cibuli propíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a ztlumíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté odstavíme. Necháme v mléce 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odstraníme, mléko přecedíme.
-
3
Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku. Promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahřejeme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.
-
4
Necháme jíšku na plotně na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme, stále mícháme.
-
5
Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.
-
7
Lilky pokrájíme podélně na 5 milimetrů silné plátky. Vložíme je na cedník, osolíme, opepříme a necháme 30 minut vypotit. Potom opláchneme vodou a osušíme ubrouskem.
-
8
Oloupeme cibuli i česnek a pokrájíme nadrobno. Do kastrolu vlijeme olivový olej, 2 minuty na něm cibuli s česnekem smažíme (než změknou). Poté přidáme skořici, chilli, pepř, vložíme mleté jehněčí a smažíme do hněda. Promícháváme maso, aby se netvořily hrudky. Vložíme rajčatové pyré, přilijeme víno, osolíme, opepříme a promícháme. Poté snížíme teplotu a necháme směs jenom probublávat, dusíme 40 minut. Odstavíme z plotny a přidáme oregano.
-
9
Rozehřátým olivovým olejem vymažeme pekáč, smícháme mouku se solí a pepřem. Obalíme v mouce plátky lilku a osmažíme je z obou stran do zlatova, následně osušíme v ubrousku.
-
10
Do bešamelové omáčky vmícháme rozdrobený sójový sýr.
-
11
Zahřejeme troubu na 190 °C. Do pekáče navrstvíme lilek, poté vložíme polovinu masa, opět vrstvu lilků, zbytek masa a opět lilky. Zalijeme bešamelovou omáčkou a pečeme 40 minut. Podáváme teplé.