Musaka pro alergiky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Sýr sójový - Tofu
  • 50 g Petržel - nať
  • 30 g Mouka bezlepková
  • 45 g Margarín
  • 500 g Jehněčí maso mleté
  • 450 ml Mléko sójové
  • 200 ml Víno červené
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.25 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Lilek
  • 6 ks Hřebíček
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 4 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 4 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • 6 polévková lžíce Mouka bezlepková
  • 2 polévková lžíce Smetana sójová
  • 1 polévková lžíce Pyré rajčatové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 641 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 455 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 91.4 mg
  • Draslík 1025.3 mg
  • Vláknina 18543.9 mg
  • Vitamín A 18543.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.7 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 454.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]:

  • 2

    Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme do něj oloupanou cibuli propíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a ztlumíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté odstavíme. Necháme v mléce 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odstraníme, mléko přecedíme.

  • 3

    Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku. Promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahřejeme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.

  • 4

    Necháme jíšku na plotně na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme, stále mícháme.

  • 5

    Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.

  • 7

    Lilky pokrájíme podélně na 5 milimetrů silné plátky. Vložíme je na cedník, osolíme, opepříme a necháme 30 minut vypotit. Potom opláchneme vodou a osušíme ubrouskem.

  • 8

    Oloupeme cibuli i česnek a pokrájíme nadrobno. Do kastrolu vlijeme olivový olej, 2 minuty na něm cibuli s česnekem smažíme (než změknou). Poté přidáme skořici, chilli, pepř, vložíme mleté jehněčí a smažíme do hněda. Promícháváme maso, aby se netvořily hrudky. Vložíme rajčatové pyré, přilijeme víno, osolíme, opepříme a promícháme. Poté snížíme teplotu a necháme směs jenom probublávat, dusíme 40 minut. Odstavíme z plotny a přidáme oregano.

  • 9

    Rozehřátým olivovým olejem vymažeme pekáč, smícháme mouku se solí a pepřem. Obalíme v mouce plátky lilku a osmažíme je z obou stran do zlatova, následně osušíme v ubrousku.

  • 10

    Do bešamelové omáčky vmícháme rozdrobený sójový sýr.

  • 11

    Zahřejeme troubu na 190 °C. Do pekáče navrstvíme lilek, poté vložíme polovinu masa, opět vrstvu lilků, zbytek masa a opět lilky. Zalijeme bešamelovou omáčkou a pečeme 40 minut. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu