Vánoční biskupský chlebíček

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 20 g Cukr vanilka
  • 150 g Cukr moučkový
  • 350 g Mouka polohrubá
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 60 g Rozinky bílé
  • 20 g Pomerančová kůra
  • 20 g Citronová kůra
  • 70 g Kandované ovoce
  • 40 g Ořechy vlašské
  • 100 g Čokoláda 70% kakao
  • 50 ml Rum
  • 70 ml Mléko - podmáslí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 0.04 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 631 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 82 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 152.7 mg
  • Draslík 286.1 mg
  • Vláknina 6581 mg
  • Vitamín A 6581 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky do nádoby kuchyňského robotu. Přidáme špetku solí, vanilkový i moučkový cukr a utřeme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce, nakonec vlijeme rum.

  • 2

    Prosátou mouku s kypřicím práškem dáme do misky. Dále v míchání pokračujeme ručně nebo dřevěnou vařečkou, abychom nepoškodili kandované ovoce. Do připravené mouky postupně vmícháme rozinky, citrónovou i pomerančovou kůru, na malé kousky pokrájené kandované ovoce, nasekané ořechy. Nakonec přilijeme podmáslí a dobře promícháme. Směs smícháme dohromady s máslovou pěnou.

  • 3

    Formu na pečení chlebíčku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, naplníme formu připraveným těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupních cca 45 - 50 minut. Upečený chlebíček po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Poté ho vyklopíme a necháme dochladnout volně.

  • 4

    Čokoládu rozpustíme v teflonové pánvi, potřeme jí celý vychladlý chlebíček. Vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla.

  • 5

    Biskupský chlebíček krájíme na tenké plátky a podáváme.

Komentáře k receptu