Vepřová pečeně po balkánsku
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 800 g Vepřová kýta
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 250 ml Víno bílé
- 125 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Feferony
- 2 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 843 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 229 g
- Sodík 671 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 159.5 mg
- Draslík 1684.5 mg
- Vláknina 20294.5 mg
- Vitamín A 20294.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 147.5 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou a osušenou vepřovou kýtu osolíme a opepříme. Feferonky nakrájíme na nudličky. Špičkou nože děláme vpichy do masa a vkládáme do nich feferonky. Rozetřeme 2 stroužky česneku a potřeme jím maso. Potom kýtu obalíme v plátcích slaniny a zavážeme potravinářskou nití jako roládu.
-
2
Vlijeme do pekáče olej, maso na něm opečeme ze všech stran a přidáme 125 ml vody.
-
3
Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Během pečení přeléváme maso šťávou.
-
4
Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninové kostičky přidáme v polovině pečení k masu. Vložíme k masu ještě rajčatový protlak, tymián, rozmarýn a bílé víno.
-
5
Hotové maso vyndáme z pekáče a necháme odpočinout.
-
6
Šťávu přecedíme přes síto a podáváme s masem.