Vánočka celozrnná z domácí pekárny

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 25 g Mandle
  • 500 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 60 g Mouka sójová plnotučná
  • 80 g Olej olivový
  • 60 g Cukr krupice
  • 20 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 25 g Rozinky tmavé
  • 3000 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 207 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 61.7 mg
  • Draslík 121.7 mg
  • Vláknina 18498.7 mg
  • Vitamín A 18498.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a olej, přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr.

  • 2

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Když nás v průběhu cyklu pekárna upozorní zvujkovým signálem na možnost přidání surovin, přisypeme k těstu rozinky.

  • 4

    Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyjmeme z ní formu a těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu. Zde ho nakrájíme na stejných 9 dílů a upleteme z něj klasickou bábovku. Tu dáme zpět do formy, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.

  • 5

    Nastavíme program pečení a světlou kůrku, a pekárnu opět zapneme.

  • 6

    Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a upečenou vánočku v ní necháme chvíli chladnou. Potom ji opartně vyklepneme a necháme vychladnout zcela.

Komentáře k receptu