Lasagne se špenátem a cherry rajčátky
Suroviny
- 200 g Cibule
- 600 g Rajčata
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná T 400
- 300 g Sýr Fontina
- 300 g Těstoviny Lasagne
- 300 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 5 ks Vejce slepičí
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 kg Špenát listový čerstvý
- 1 polévková lžíce Provensálské koření
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 800 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 45 g
- Sodík 877 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 323.3 mg
- Draslík 2253.9 mg
- Vláknina 18658.5 mg
- Vitamín A 18658.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 110.3 mg
- Vitamín E 7.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme špenát. V hrnci necháme vařit osolenou vodu, špenát 5 minut blanšírujeme. Poté ho vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Tekutinu z něj dobře vymačkáme.
-
2
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno. Omyjeme rajčata, otrháme je ze stonků, pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme, pomocí lisu stroužky prolisujeme.
-
3
Na pánvi rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli a špenát. Špenát zaprášíme moukou, podlijeme smetanou a mlékem. Dobře promícháme.
-
4
Do směsi přidáme česnek a provenskálské koření, vše promícháme, 2 minuty povaříme. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
-
5
Předehřejeme troubu na 180ºC (horkovzdušnou troubu na 160ºC). Do nízké zapékací mísy klademe po vrstvách plátky lasagní, špenát, rajčata, sýr. Vrchní vrstvu tvoří špenát a sýr.
-
6
Naplněnou zapékací mísu vložíme do střední části trouby, zapékáme 50 minut. Opláchneme a osušíme petrželku, nasekáme nadrobno. Zapečené lasagne vyjmeme z trouby, upravíme na talíře a podáváme posypané petrželkou.