Kynutý skořicový věnec se sušeným ovocem a medem
Suroviny
- 100 g Meruňky sušené
- 100 g Švestky sušené
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 15 g Droždí
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Křížaly (sušená jablka)
- 750 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.25 l Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 19 g
- Sodík 151 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 164 mg
- Draslík 491.2 mg
- Vláknina 10153.7 mg
- Vitamín A 10153.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 269.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené ovoce zalijeme 3/4 l vody a necháme 60 minut namáčet. Mezitím do mísy nasypeme mouku, do důlku uprostřed rozdrobíme droždí, promícháme s vlažným mlékem, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 20 minut.
-
2
Poté ke kvásku rozklepneme vejce, přidáme žloutek, máslo, lžíci medu a skořici a zpracujeme na hladké těsto. Zakryté v míse necháme kynout dalších 30 minut.
-
3
Těsto přemístíme do tukem vymazané formy na věnec, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme cca 30 minut. Mezitím povaříme ovoce ve vodě, v níž se namáčelo, doměkka. Dochutíme medem a podáváme ke skořicovému věnci.