Dančí ve smetanové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 25 g Celer bulvový
  • 100 g Cibule
  • 150 g Mrkev kořen
  • 25 g Petržel kořen
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 200 ml Víno bílé
  • 250 ml Zvěřinový vývar
  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 2 ks Citrony
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Nové koření celé
  • 3 ks Pepř černý celý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Dančí maso
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3087 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 501 g
  • Sodík 2078 mg
  • Bílkoviny 271 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 1152 mg
  • Draslík 4428.2 mg
  • Vláknina 40709 mg
  • Vitamín A 40709 mg
  • Vitamín B6 4.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 228.1 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 544.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme zeleninový základ. Oškrábeme mrkev, celer a petržel a všechnu zeleninu pokrájíme na drobné nudličky. Na pánev vlijeme olej a zeleninu na něm rychle zprudka orestujeme. Jakmile se odpaří voda, přidáme polévkovou lžíci cukru krupice, celý pepř, bobkový list, nové koření a tymián. Opět chvilku restujeme a pak přidáme nadrobno nasekanou cibuli. V okamžiku, kdy zesklovatí, k zeleninové směsi přidáme lžíci hořčice a 2 lžíce octa. Promícháme a pak zalijeme vývarem. Dále vlijeme 50 ml vína a znovu zamícháme. Odstavíme.

  • 2

    Očistíme daňčí maso z plece a asi 100 gramy slaniny pomocí ostrého špikovacího nože maso prošpikujeme. Potom osolíme, opepříme a svážeme provázkem do pevného tvaru. Připravíme větší pánev, na kterou vlijeme olej a rozpálíme ho. Vhodíme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Opečené daňčí maso vložíme do vyrobeného zeleninového základu.

  • 3

    Pokud chceme, aby výsledná omáčka byla tmavá, maso se zeleninovým základem přemístíme do většího pekáče a zakryjeme poklicí. Dusíme asi 40 minut, přitom občas podléváme šťávou. Pak poklici odkryjeme a necháme ještě 30 minut péci, přičemž maso stále přeléváme šťávou, která se z něj vypéká.

  • 4

    Chceme-li světlou omáčku, dusíme maso na sporáku. Pak ho vyndáme z pánve a k základu přidáme francouzské máslo, které jsme předtím uhnětli s hladkou moukou. Necháme ho deset minut povařit v omáčce, aby se v ní nevytvořily hrudky. Vlijeme smetanu a bílé víno, případně můžeme přidat i worchesterovou omáčku. Omáčku propasírujeme přes sítko a odložíme ji stranou.

  • 5

    Do menšího kastrolu nakrájíme na kostičky asi 50 gramů slaniny a počkáme, až zesklovatí. Pak vlijeme omáčku a přidáme kůru ze dvou citronů, které jsme předtím dobře omyli. Servíruje s houskovým knedlíkem a přidáme brusinky.

Komentáře k receptu