Mandlovo-čokoládový koláč
Suroviny
- 40 g Čokoláda hořká
- 200 g Mandle
- 125 g Cukr moučkový
- 115 g Čokoláda na vaření
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Kokosová smetana
- 4 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 64 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 3 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 18.2 mg
- Draslík 36.7 mg
- Vláknina 1338.6 mg
- Vitamín A 1338.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vlijeme 3 lžíce vody a vyklepneme vejce. Kuchyňský šlehač nastavíme na nejvyšší rychlost a šleháme asi minutu, dokud se nevytvoří pěna. V další misce promícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a postupně vkládáme do pěny z vajíček, přitom směs stále vyšleháváme po dobu asi tří minut. Dále přidáváme postupně umleté mandle, škrob, čokoládu a strouhanku.
-
2
Přichystáme plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů a vložíme na něj pečicí papír, který bude mírně přečnívat okraje. Na plech nalijeme těsto v asi dvoucentimetrové vrstvě a rovnoměrně rozetřeme. Předehřejeme troubu na 200 °C. Pečeme asi 15 minut. Hotový koláč sundáme z plechu a počkáme, než vychladne.
-
3
Do menšího hrnku vložíme meruňkovou marmeládu, přidáme k ní rum a 2 lžíce vody. Rozmícháme do úplně hladké hmoty. Čekáme, dokud marmeládová směs nezačne vřít. Vychladlý koláč obrátíme naruby a spodek potřeme rozvařenou meruňkovou směsí. Opět počkáme, až vychladne.
-
4
Na menší kousky rozporcujeme čokoládu a vhodíme do hrnku. Vložíme k ní kokosovou smetanu a hrnek umístíme do vodní lázně ve větším hrnci. Necháme ji rozpustit a vymícháme dohladka. Pak čokoládovou směs natřeme na meruňkovou vrstvu a počkáme, až čokoládová vrstva ztuhne. Vychladlý koláč rozkrájíme na čtverečky o rozměrech 5 krát 5 centimetrů. Zdobíme je rozpůlenými a opraženými mandlemi.