Mandlovo-čokoládový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 54

Suroviny

  • 40 g Čokoláda hořká
  • 200 g Mandle
  • 125 g Cukr moučkový
  • 115 g Čokoláda na vaření
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 4 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • 5 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Kokosová smetana
  • 4 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 64 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 11 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 18.2 mg
  • Draslík 36.7 mg
  • Vláknina 1338.6 mg
  • Vitamín A 1338.6 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky vlijeme 3 lžíce vody a vyklepneme vejce. Kuchyňský šlehač nastavíme na nejvyšší rychlost a šleháme asi minutu, dokud se nevytvoří pěna. V další misce promícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a postupně vkládáme do pěny z vajíček, přitom směs stále vyšleháváme po dobu asi tří minut. Dále přidáváme postupně umleté mandle, škrob, čokoládu a strouhanku.

  • 2

    Přichystáme plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů a vložíme na něj pečicí papír, který bude mírně přečnívat okraje. Na plech nalijeme těsto v asi dvoucentimetrové vrstvě a rovnoměrně rozetřeme. Předehřejeme troubu na 200 °C. Pečeme asi 15 minut. Hotový koláč sundáme z plechu a počkáme, než vychladne.

  • 3

    Do menšího hrnku vložíme meruňkovou marmeládu, přidáme k ní rum a 2 lžíce vody. Rozmícháme do úplně hladké hmoty. Čekáme, dokud marmeládová směs nezačne vřít. Vychladlý koláč obrátíme naruby a spodek potřeme rozvařenou meruňkovou směsí. Opět počkáme, až vychladne.

  • 4

    Na menší kousky rozporcujeme čokoládu a vhodíme do hrnku. Vložíme k ní kokosovou smetanu a hrnek umístíme do vodní lázně ve větším hrnci. Necháme ji rozpustit a vymícháme dohladka. Pak čokoládovou směs natřeme na meruňkovou vrstvu a počkáme, až čokoládová vrstva ztuhne. Vychladlý koláč rozkrájíme na čtverečky o rozměrech 5 krát 5 centimetrů. Zdobíme je rozpůlenými a opraženými mandlemi.

Komentáře k receptu