Kodaňské masové kuličky
Suroviny
- 100 g Cibule
- 200 g Jogurt bílý
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 3 g Paprika mletá sladká
- 500 g Vepřové maso mleté
- 10 g Tymián čerstvý
- 400 g Passata (drcená rajčata)
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 40 ml Mléko polotučné
- 450 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 0.07 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1436 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 176.8 mg
- Draslík 547.1 mg
- Vláknina 6099.3 mg
- Vitamín A 6099.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme maso s nakrájenou cibulí, přidáme mouku, tymián, papriku, podle chuti sůl a pepř. Hmotu spojíme vejcem a přidáme mléko.
-
2
Z hmoty vytvarujeme 20 kuliček. Lehce je obalíme v mouce a necháme vychladit.
-
3
Rajčatovou omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a 3 minuty ji smažíme. Přilijeme vývar, potom přidáme rajčata, rajský protlak, česnek, bobkový list, sůl a pepř. Omáčku vaříme za občasného míchání 20-25 minut. Omáčku propasírujeme a dokořeníme.
-
4
V pánvi rozehřejeme olej s máslem. Postupně na něm po 5 minutách dohněda usmažíme masové kuličky. Usmažené kuličky vyjmeme a osušíme na papírových ubrouscích.
-
5
Do pekáčku mísy vložíme masové kuličky, zalijeme je omáčkou a přivedeme k varu. Přikryjeme a 30 minut dusíme v předehřáté troubě při 180°C. Před podáváním porce zalijeme 1 lžičkou jogurtu a ozdobíme tymiánem.