Bramborové zahýbance se zelím
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 750 g Brambory
- 100 g Zelí kysané
- 200 g Mouka polohrubá
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 24 g
- Sodík 653 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 90.8 mg
- Draslík 986 mg
- Vláknina 14941.2 mg
- Vitamín A 14941.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory dáme vařit s 1.5 l vody. Vaříme je přibližně 25 minut, pak je scedíme a když vychladnou, oloupeme je, nastrouháme a dáme do mísy.
-
2
Mezitím si očistíme a nakrájíme cibuli na kostičky, anglickou slaninu na tenké proužky. V menším kastrolu si vysmažíme slaninu dozlatova, pak na ni dáme kysané zelí, podle chuti sůl, cukr a pepř. Promícháme a pod pokličkou podusíme přibližně 5-8 minut. Necháme ho pak vychladnout. Zelí rozdělíme na 4 díly.
-
3
K bramborům přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl (1 lžičku), mléko a na podsypaném vále vypracujeme tužší vláčné těsto. Potom těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme 1 placku o síle cca 1 cm.
-
4
Na 1/2 každé placky dáme 1/4 zelí, placku přehneme a okraje slepíme stlačením k sobě.
-
5
Placky položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Placky pečeme přibližně 8-10 minut, pak je otočíme a pečeme dalších 8-10 minut. Pečeme při 190-200°C.
-
6
Upečené zahýbance by mít zlatohnědou barvu. Každou placku dáme na talíř, potřeme roztopeným husím sádlem a podáváme.