Hovězí zapékané s rajčaty
Suroviny
- 350 g Hovězí maso mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
- 1 ks Cibule
- 4 ks Cuketa
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 dl Hovězí vývar základní
- 1.5 dl Žervé
- 3 dl Mléko nízkotučné
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 371 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 18 g
- Sodík 651 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 155 mg
- Draslík 563.2 mg
- Vláknina 2399 mg
- Vitamín A 2399 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké pánvi osmahneme na sucho mleté hovězí maso, dokud nezhnědne. Přidáme bylinky, mouku, rajčatový protlak, sůl, pepř, hovězí vývar a přivedeme k varu na mírném plameni. Dusíme cca 30 minut, dokud nezhoustne.
-
2
Směs dáme do zapékací mísy, pokryjeme ji vrstvou pokrájených rajčat a na to dáme pokrájené cukety. Smícháme solamyl s trochou mléka. Přilijeme zbývající mléko do pánve a přivedeme k varu. Přidáme směs se solamylem a povaříme dvě minuty, dokud omáčka nezhoustne. Sundáme z ohně, přidáme žervé a žloutek. Osolíme a opepříme.
-
3
Omáčku nalijeme na vrstvu cuket. Posypeme navrch parmezánem a dáme zapékat do předehřáté trouby na 30 minut.
-
4
Podáváme teplé.