Vánoční věnec
Suroviny
- 100 g Hrozinky
- 50 g Mandle
- 30 g Mandle
- 200 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 60 g Droždí
- 500 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 kg Mouka pšeničná hladká
- 0.5 balení Cukr vanilka
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 877 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 33 g
- Sodík 356 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 260.8 mg
- Draslík 400.9 mg
- Vláknina 3815 mg
- Vitamín A 3815 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
-
2
V míse smísíme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme v mléce rozmíchané žloutky s vejci, vlijeme rozpuštěné máslo, rum a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky, mandle, které jsme spařili, oloupali a nakrájeli na nudličky. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté těsto rozdělíme na tři díly a upleteme cop. Z copu utvoříme věnec, potřeme ho rozmíchaným vejcem, posypeme oloupanými mandlemi nakrájenými na nudličky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
-
3
Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C, po pěti minutách teplotu snížíme na 120 °C a věnec dopečeme. Upečený věnec necháme prochladnout, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.