Polévka z limetek s vaječnou zavářkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 ml Mléko polotučné
  • 600 ml Vývar drůbeží
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 0.5 hrst Petržel - nať
  • 0.5 hrst Kopr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 3 polévková lžíce Limetková šťáva
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 433 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 550 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 292.8 mg
  • Draslík 262.8 mg
  • Vláknina 13298.5 mg
  • Vitamín A 13298.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé žloutky rozšleháme vidličkou v misce s mlékem. Nastrouháme trošku muškátového oříšku a přidáme limetkovou šťávu. Ještě jednou vše promícháme.

  • 2

    Malý hrnec vymažeme máslem a nalijeme do něj rozmíchané žloutky s mlékem. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Jakmile se začne vařit, vypneme vařič a do horké vody postavíme menší hrnec se žloutky a mlékem. Voda již nesmí vřít. Hrnec necháme ve vodní lázni přibližně 30 minut, dokud se zavářka ze žloutků a mléka nesrazí.

  • 3

    Dva stonky řapíkatého celeru omyjeme, nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Mrkev oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka.

  • 4

    Do hrnce vložíme máslo a na ohni rozehřejeme. Přidáme nakrájenou cibuli a zpěníme. Přidáme mrkev a celer.

  • 5

    Vše zalijeme drůbežím vývarem, ochutíme solí a pepřem. Povaříme asi 20 minut na mírném ohni. Přidáme nadrobno nasekané bylinky.

  • 6

    Zavářku vyklopíme ji z hrnce a nakrájíme na malé úhledné kostky. Ty rozdělíme do talířů a zalijeme je horkou polévkou. Ozdobíme nakrájenými zelenými bylinkami. Podáváme horké s kouskem bílého pečiva.

Komentáře k receptu