Bramborovo- masová musaka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 500 g Lilek
  • 1000 g Maso mleté - mix
  • 300 g Rajčata
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 8 g Pepř černý mletý
  • 12 g Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 862 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 612 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 105.1 mg
  • Draslík 546.3 mg
  • Vláknina 9298.1 mg
  • Vitamín A 9298.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na hlubší pánvi osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, postupně přidáme prolisovaný česnek a nakonec mleté maso a 10 minut restujeme. Přihodíme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut povařit na mírném ohni.

  • 2

    Mezitím oloupeme brambory a očistíme lilky, obojí nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem, na dno poklademe vrstvu brambor a lilků, osolíme, opepříme. Na to rozprostřeme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a zakryjeme další vrstvou brambor a lilků, osolíme, opepříme.

  • 3

    Nakonec uvaříme bešamelovou omáčku - 150 g másla rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko a vaříme, dokud bešamel nezhoustne, pak odstavíme. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a do vychládající omáčky vmícháme vejce. Bešamelem zalijeme povrch musaky a zapékáme asi 40 minut dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.

Komentáře k receptu