Bramborovo- masová musaka
Suroviny
- 500 g Brambory
- 500 g Lilek
- 1000 g Maso mleté - mix
- 300 g Rajčata
- 250 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Sýr Eidam cihla 30%
- 8 g Pepř černý mletý
- 12 g Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 66 g
- Sodík 612 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 105.1 mg
- Draslík 546.3 mg
- Vláknina 9298.1 mg
- Vitamín A 9298.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na hlubší pánvi osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, postupně přidáme prolisovaný česnek a nakonec mleté maso a 10 minut restujeme. Přihodíme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut povařit na mírném ohni.
-
2
Mezitím oloupeme brambory a očistíme lilky, obojí nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem, na dno poklademe vrstvu brambor a lilků, osolíme, opepříme. Na to rozprostřeme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a zakryjeme další vrstvou brambor a lilků, osolíme, opepříme.
-
3
Nakonec uvaříme bešamelovou omáčku - 150 g másla rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko a vaříme, dokud bešamel nezhoustne, pak odstavíme. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a do vychládající omáčky vmícháme vejce. Bešamelem zalijeme povrch musaky a zapékáme asi 40 minut dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.