Tagliatelle s houbami a bešamelovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 g Sýr Fontina
  • 350 g Houby čerstvé
  • 350 g Těstoviny Tagliatelle
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Bešamel
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 0.5 ks Cibule
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 plátek Mouka pšeničná hladká T 650
  • 7 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1153 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 779 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 117 g
  • Cholesterol 280.5 mg
  • Draslík 1340.9 mg
  • Vláknina 43916.6 mg
  • Vitamín A 43916.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 62.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vmícháme ustrouhaný sýr Fontina. Omáčku odložíme.

  • 2

    Velkou zapékací mísu vymažeme jednou lžící másla.

  • 3

    Na dvou lžících másla na pánvi deset minut smažíme na plátky nakrájené houby.

  • 4

    V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, scedíme, necháme okapat a vrátíme je do hrnce. K těstovinám přidáme čtyři lžíce másla, našlehané žloutky a zhruba třetinu bešamelu. Směs opepříme, osolíme, řádně promícháme, na závěr lehce vmícháme houby.

  • 5

    Do připravené zapékací mísy vsypeme těstovinovou směs, zalijeme ji zbylým bešamelem, posypeme ustrouhaným ovčím sýrem. Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi dvacet minut, dokud sýr nezezlátne. Hned podáváme s hlávkovým salátem.

Komentáře k receptu