Koláč dvou barev

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 156 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 g Cukr moučkový
  • 85 g Čokoláda na vaření
  • 170 g Sušenky zázvorové
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 15 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 2 kávová lžička Želatina
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 682 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 381 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 83 g
  • Cholesterol 155 mg
  • Draslík 187 mg
  • Vláknina 4547.5 mg
  • Vitamín A 4547.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 720 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 2

    Na vále rozválíme zázvorové sušenky válečkem, vsypeme do mísy, zalijeme rozpuštěným máslem a řádně promícháme. Směs natlačíme do koláčové formy a pečeme zhruba šest minut.

  • 3

    Želatinu rozpustíme ve vodě. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky našleháme v míse. Ve větším rendlíku smícháme sůl, maizenu, polovinu cukru a postupně vmícháme mléko. Za stálého míchání převaříme a necháme mírně zchladnout. Poté zašleháme žloutky a opět povaříme. Asi 225 g horkého krému oddělíme a smícháme s 55 g ustrouhané čokolády, až se zcela rozpustí, vmícháme lžíci rumu a směs vlijeme na upečené sušenkové těsto.

  • 4

    Do zbylého krému všleháme želatinu, až se rozpustí. Poté přimícháme druhou lžíci rumu. Necháme ztuhnout nejlépe ve studené vodě. Mezitím ušleháme bílky s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Do něj zabalíme vychladlý krém, nalijeme na čokoládovou směs a necháme dvě hodiny v chladničce ztuhnout. Hotový koláč zdobíme čokoládovými hoblinkami.

Komentáře k receptu