Křehké sýrová žemle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Kmín celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 911 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 220 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 173.8 mg
  • Draslík 86.5 mg
  • Vláknina 5512.5 mg
  • Vitamín A 5512.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 59.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nasypeme do mísy mouku, kterou smícháme s měkkým máslem nebo sádlem, špetkou soli a nastrouhaným sýrem. Pak pomocí rukou těsto dobře uhněteme, musí být hladké, vláčné a nelepit se. Potom ho zabalíme do igelitového sáčku a necháme do druhého dne v chladničce.

  • 2

    Druhý den na pomoučeném vále těsto válečkem vyválíme na 1,5 cm silnou placku a pomocí sklenice vykrajujeme malé placky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a solí a dáme do předehřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut dozlatova.

  • 3

    Křehké žemle jsou velmi chutné. Můžeme je podávat i jako přílohu k masu, omáčkám, zeleninovým salátům, sýru apod.

Komentáře k receptu