Křehké sýrová žemle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 62 g
- Sodík 220 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 173.8 mg
- Draslík 86.5 mg
- Vláknina 5512.5 mg
- Vitamín A 5512.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nasypeme do mísy mouku, kterou smícháme s měkkým máslem nebo sádlem, špetkou soli a nastrouhaným sýrem. Pak pomocí rukou těsto dobře uhněteme, musí být hladké, vláčné a nelepit se. Potom ho zabalíme do igelitového sáčku a necháme do druhého dne v chladničce.
-
2
Druhý den na pomoučeném vále těsto válečkem vyválíme na 1,5 cm silnou placku a pomocí sklenice vykrajujeme malé placky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a solí a dáme do předehřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut dozlatova.
-
3
Křehké žemle jsou velmi chutné. Můžeme je podávat i jako přílohu k masu, omáčkám, zeleninovým salátům, sýru apod.